Karácsony előtt kötelező feladatként lett kiadva egy e5ös vizsga a március 15-ei k99 vizsgán. nem volt elég bátorságom nekifutni az e5nek, így csak e4re mentünk. Amúgy se áll közel hozzánk az engedelmes szakág, a monoton menetelések, szigorú elvárások ,jutifalat nélkül!! De ez is egy kihívás, feladat amit meg kell oldani.

Bár én ugy érzem a bíró nagyon jó kedvében volt és kissé felül bírálta a teljesítményünket, azért jól esett hogy 82 ponttal jöhettünk le a pályáról!!! :) Ez egy nagyon jó próba volt, hogy Dorka jutifalat nélkül is tud dolgozni, nem ment össze!! Ez a legnagyobb eredmény!! Mivel ha ideges vagyok, sokszor megérzi és kihat a munkájára, pedig nem is felé irányulnak az érzéseim csak a szituációk hozzák.. nagyon büszke voltam rá, hogy kis lelkesen dolgozott, magához képest egész jól. A video nem sikerült túl jól, így azt nem osztom meg veletek. De mivel májusban újra nekifutunk egy engedelmes és egy ügyességi vizsgának (E6, Ü6), remélhetőleg publikálható eredménnyel :) mindenképpen megpróbálom veletek megosztani!!

ToDo 2010.04.19. 22:07

Toto már 4éve!!!!

Toto március 24.én jött hozzánk, immáron 4 éve kis családunk tagja. Annyira fura, mert hisz már 4 év, hogy megy az idő..de közben meg "még csak" 4 év!! olyan mintha mindig is velem lett volna!! Nagyon imádom, köszönet Borának és csapatának hogy elhozta anno fehérvárról, örök hálám nekik!!!!!!!

ToDo 2010.04.19. 21:35

Sítúra

Februárban kutyás barátainkkal 1 hetet töltöttünk Nassfeldben. 6an mentünk 7kutyával (Pákó, Peru, Írisz, Gyurma, Sunny, Toto és Dorka) 1kisbusszal!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az út hosszú volt, de sok jó ember és kutya kis helyen is elfér!! :) persze a tacsiknak volt a legjobb helyük, ölben!! :) de a többiek is jól beosztották a kisbusz maradék üres helyét.

Nagyon szép helyen volt a szállásunk. Minden nap hatalmasakat kirándultunk, klikkereztünk. A hatamas hó, a társaság, a sok új élmény hamar elfárasztotta őket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dorka nagyon élvezte a havat, egyáltalán nem zavarta hogy alig látszódott ki belőle :) Totoka márcsak öregesen viselte a hideget, beosztva energiáját, szépen komótosan jött mindig mellettünk. Ő inkább a kandalló előtti csendes pihenőket preferálta :)

3.ik nap hatalmasat szánkóztunk, nekünk nagyon jól jött, hogy a kutyák is élvezték a hegyre felmászást, és minden erőbedobással húzták a szánkóinkat :D

csatolok még pár képet, elég nehéz volt kiválasztani a sok százból amit készítettünk:)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sziasztok!!

 

Nagyon lemardtam az írással, sajnálom. Nehéz is pótólni, mivel annyi minden történt velünk. Először is nagy szülinapot ünnepeltünk, mivel Dorka 2009.12.28.-án 1 éve hogy haza talált!!! :DDDDD

Ezt megis ünnepeltük, a hatalmas kutyás kirándulás után 8négylábúval és 10 kétlábúval töltötte a szilvesztert Herczegkúton. A hosszú autó út után, egy nagyon szép kis kertesházba töltöttünk 3 napot. Bár az idő nem volt túl jó, mégis hatalmas túrákat tettünk..bár nem volt teljesen szándékos a 4 órás ismeretlen, térkép nélküli kirándulás..:D de azért a kutyák nagyon élvezték.

képeket ha kapok, végre így lassan 1/2 év után akkor csatolok!! :)

 

 

ToDo 2009.12.27. 21:03

kirándulás

Ma voltunk kirándulni Dobogókőn. Nagyon sokan voltunk a suliról.. a kezdeti lelkesedést kissé elnyomta a hosszú túra..ami hosszabb lett, mint a tervezett.. most mindenem sajog..a tacsik pedig jót alszanak. De megérte, Dorka nagyon élvezte és Totoka is sokat rohangált (magához képest) :D

végül 11kor indultunk és 15.30kor értünk vissza.... jóóóóóóóóóóóóó kis túra volt!!!

íme pár kép a bandáról:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sziasztok!!

 

Nagyon sok beszámolóval tartozom!! Elsősorban Dorka bravúros Mikulás kupa vizsgájáról.

Elég nehéz nap volt. Hideg, bár a december végéhez képest egész jó idő volt:) a kiíráshoz képest volt egy kis csúszás kora délután. Elvileg 16.25kor léptünk volna fel a pályára. Már ez is neccesnek tűnt, hogy sötétben fogunk vizsgázni..hát a csúszás kevesebb lett, de a gyanu beigazolódott és tényleg sötétben vizsgáztunk. Hornig Rudodlf bírálta az ügyességi vizsgákat, ami minid nagy kihívást jelent. Szerintem nála mindig tükrözi a pontszám a kutyagazdi páros tudását. Szóval nagy izgalmak közepette mentünk fel a félig megvilágított pályára. Én tudtam, hogy 2 hiányos feladatunk is lesz, mert az állítással még mindig szenvedek, illetve a szagazonosítást nem tudtam már megtanítani...de tudtam hogy a többi szinte tökéletes lesz..szóval:

Az apport volt az első feladat. Dorka alapból nem apportos, de annyira élvezte a tanítás folyamán a kiskötelek apportját, hogy ez a pályán való munkáján is meglátszott. Gyors volt és nagyon vidám :D persze van még sok pontosítani valónk a szabályos apporthoz.

A második 10 méterről kiküldés tele akadályra. Imádom amikor Rudi azt mondja "nem emelek kifogást"!!!!!!!! no hát ezután a feladat után ezt mondta!! :D Dorka tökéletesen, hiba nélkül hajtotta végre a feladatot.

A 3. volt a kézjel. 20m ről állítás, ültetés, fektetés.. hangjel nélkül. Nekünk itt ugye az állítás nem volt meg.. nem is tudom hogy hogyan fogom megtanítani neki..ez még fejtörést okoz. De az ültetés és fektetés szuper volt.

A 4. feladat volt a kedvencünk. a bójához küldés. Dorka imádja. Sajnos nem jobbra kellett küldenem...így nem hallottam a bírálat végén a kedvenc mondatomat :) de így is nagyon jó minősítést kaptunk. Bár balra is tökéletesen megtudja oldani a feladatot és én itt a sötétre fogtam a kisebb bizonytalanságot a kutyában.

Végül jött a megállítás, ahol a sötétség megint bezavart, mivel nem láttam a kutyámat (amúgy se nagy...)..szóval extra nehéz körülmények között is nagyon szépen megállt amikor kellett..de itt én bakiztam, mivel ő rögtön leült, amit nem láttam és amikor újra hozzászoltam akkor lefeküdt:( és ez minusz pontokat jelentett... :(

az utolsó feladat elég kabaré jellegű volt, mivel a szagazonosítás tanítására csak 2 napunk volt. de ekkor már nem is voltunk sokan a sulin se, elég baráti lett a hangulat, a stressz is elszállt..végül Dorka bekamuzta hogy tudja a feladatot és meg helyeseltem..igy kaptunk pár pontot, de persze hiányos lett a feladat.

De a végeredmény elváráson felül sikerült. Dorka, nagy büszkeségemre -még 1 éve se hogy elhoztam a menhelyről- 76 pontos ügyességi 5ös vizsgával büszkélgethet!!!!!

:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Október végén Dorkával fotózáson voltunk, nagyon izgalmas volt! Dorka ügyesen szerepelt, annak ellenére hogy én jó sokat bénáztam! Vicces volt, hogy amikor én pislogtam a Dorka is belebandzsított a képbe:)

No de a lényeg, hogy Dorka annyira király, hogy megtalálhatjátok Vámosi-Nagy Nóra: Klikk!! című új könyvébe!! (nem csak Dorka miatt, de amúgy is ajánlom a könyvet minden kutyás figyelmébe!!!)

kis ízelítő: (www.vakkanto.hu)

Itt vannak a mai képek:

előkészületek...

 

 

 

 

 

Toto még az elején...

 

ToDo 2009.10.23. 17:03

okt. 23. nyom vizsga

A héten elbizonytalanodtam, hogy biztos vizsgáznunk kéne-e. Dorkát túl gyorsnak, felületesnek éreztem az utóbbi időkben, Toto pedig nagyon szét van esve. (valószínűleg én vagyok az oka, túl gyorsan vettem el a kaját tőle. Jó lecke volt a jövőre tekintve..:) )

Szoval ma ugy keltem fel reggel 4.45kor, hogy ez egy jó gyakorlás lesz, egy újabb szakvéleményt kapunk és ebből is tanulunk... nem baj ha nem lesznek csúcs szuperek az eredmények..

Kicsit később keztünk, ráadásul elég nagy területen voltunk, kocsival mentünk egyik részről a másikra a rövid időbeosztások miatt, én egy kicsit káoszosnak éreztem főleg hogy 2 kutyával kellett mindezt megtenni. (Köszi Andris hogy eljöttél és segítettél:) !! ) Névsor szerint Dorka nyomát fektettem először és utána jött volna Totoé- de itt volt kis egybecsúszás és sajnos Toto nyomát későbbre kellett tenni- de erről majd írok- Tehát Dorka következett, 150 lépés, egyenes szár, 10 falattal. Tettem neki egy bekapcsoló nyomot- 30 lépés 25 falattal-, ami meglepően jó volt. Nem rohant, szinte mindent felevett..stb. Utána következett a vizsga. Dorka nagyon profi volt, szinte minden hibát amit eddig elkövettünk nyomon az most nem tettünk meg. :D jó volt a tempo, végig lent volt az orra, nem tért le és gyönyörűen feküdt a végén. A bírónő véleménye szerint is nagyon aktív, dolgozni akaró, jó nyomkövető kutyám van!!! Eredmény: 92 pont!!!!!!!

Nagyon feldobott minket ez a jó vizsga. Jó lett volna ha Totoval is hasonló eredményt érünk el..de sajnos az adminisztráció miatt több mint 3 órát kellett még várni és ez nem volt jó hatással Totora (se rám).. fázott, fáradt volt, elment a kedve az egésztől és ez a teljesítményén is látszódott.. inkább egerészett, a nyom mellett ment, egy idő után én is elvesztettem a fonalat, nem igazán tudtam hogy merre is kéne mennie.. (ez nagyon nagy hiba volt tőlem!!)  végül úgy döntöttem hogy inkább leveszem a nyomról. Ha végig megyünk kaphattunk volna 71 pontot, de keserű szájízzel jöttünk volna el egy kegyelem 2sel.. nem bántam meg a döntést és tanulva a hibákból, már tudom hogyan készüljünk a következő vizsgára!

 

Most a jól megérdemelt pihenés, mindenkinek és hétfőtől újabb feladat áll előttünk:

December 6 Budakalász: Toto nyom 2; Dorka Ü5 vizsga!!!! :D

(ha megkapom a képeket, felteszem)

Hétvégén a Futrinka Állatmentők gyűjtést rendeztek védeinceiknek. Vasárnap mi is kilátogattunk.

részletek:

http://tacskosos.blogspot.com/

 

ToDo 2009.10.12. 11:11

nyom

Hétvégén készültek képek a nyom gyakorlás közben. :)

Márcsak 1 hétvégénk van a vizsgáig. (Október 23.-án lesz reggel, még a helyszín nincs meg)

Most szombaton, vasárnap Fóton voltunk. Totonak nagyon szépen megy, bár néha a nyom mellett megy, de ez gyakorlással megoldható. Nála a feladat a jutalomfalatok ritkítása. (150 lépésben csak 10 falat lehet)

Dorka nagyon aktív. Teljesen rá van kattanva a témára. Nála a tempón kell még javítani. Íme pár kép róla:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ToDo 2009.10.10. 13:19

K99 vizsgák

Toto és Dorka Nyom 2-es vizsgára készülnek:

vizsga okt. 23.-án lesz, feladat:

NY/2
Nyomfektető: gazda
vizsgarendszer (rövidített változat) - v20090729
11
Nyom hossza: 150 lépés
Nyom iránya: egyenes
Tárgy: tárgyjelzés nincs, nyom végén bármilyen tárgy vagy jutalomfalat lehet
Használható jutalomfalat: 10 db (szimatkatlanban vagy nyomszárra elhelyezve)
Hűlési idő: min. 20 perc
Kidolgozásra szánt idő: max. 10 perc
 

illetve Dorkával December 6.-án megyünk Ügyességi 5ös vizsgára:

Ü/5
1. Apport: az alapvonalnál a gazda lefekteti a kutyát és tőle min. 6 méterre 3 saját, tetszőleges tárgyat
kihelyez, és visszamegy a kutyához, ülteti és a bíró jelzésére kiadja a kutyának az apportírozásra
vonatkozó vezényszót, mire a kutya szabályosan beapportírozza mind a 3 tárgyat, minden esetben
vezényszóra ereszt és lábhoz kerül.

2. Akadály (ugró) 10 méterre: a gazda szabadon követő kutyájával az ugró akadálytól 10 méterre lévő
vonalnál megáll, a bíró jelzésére kiadja az „akadály” vezényszót, mire a kutya átugrik az akadályon.
3. Kézjel: a gazda az alapvonalnál ültetve hagyja a kutyát, majd a 20 méterre levő vonalhoz áll. A bíró
jelzésére kézjellel lefekteti a kutyát, majd újabb jelzésre állítja, majd ismét ülteti a kutyát, majd állítja,majd fekteti, végül újra ülteti.
4. Irányítás: a gazda az alapvonaltól 5 méterre levő bója 2 méteres körzetébe
kell, előreküldje a kutyát, és ott le kell fektetnie vagy ültetnie. A bíró jelzésére
a gyakorlat előtt a bíró által meghatározott irányban, további 5 méterre lévő
bója 2 méteres körzetébe kell, továbbküldje a kutyát, és ott is le kell fektetnie
vagy ültetnie, ugyanígy a 3. bójánál is.
5. Megállítás: a gazda a kutyát fektetve az alapvonalnál hagyja és a 30 méterre
levő vonal mögé áll. A bíró jelzésére behívja a kutyát, majd a bíró újabb
jelzésére leülteti.
6. Szagazonosítás: a gazda a kutyával feláll az alapvonalhoz, a bíró jelzésére szimatot ad a kutyának és
kiadja a „keresd” vezényszót. A kutya az előre bejelentett módon jelzi a 3 kihelyezett üveg közül gazda
saját szimattárgyát tartalmazó üveget.

 

Sokáig gondolkodtunk hogy mi legyen az új szerzemény nevével, végül a Dorka mellett döntöttünk, ha már van egy Totonk akkor a kislány legyen Dorotthy azaz Dorka.

Így 2008. karácsony harmad napján magunkhoz vettük Dorkát. Rajtam kívül senkit se fogadott el, elmenekült, ugatott, morgott, mindig mögém bújt ha valaki közeledett hozzá. Már tudatos gazdiként rögtön elkezdtem vele sulizni. Januárba mentünk is alapfokra. (8Elég egyértelműnek bizonyult hogy Dorka engem fogadott el gazdinak, nem is lehetett volna másként. Igy az ideiglenesből örök gazdi lettem, Dorka pedig új családtag.) Így a középfokot már saját kutyaként kezdte el.

Totoval már az első perctől fogva nagy volt a barátság. Együtt aludtak, rohangáltak.

Dorka is gyorsan csatlakozott a klubélethez és elkezdett nyomkövetni. Vele könnyebben haladtam a több ágazatban is és nagyon szívesen tanul, igy jelentkeztünk a népszigeti kutyasuli bemutatócsoportjába, ahova 2009 nyarán felvételt is nyertünk.

Bemutatkozónkat itt olvashatjátok:

http://www.nepszigetibemutatocsoport.eoldal.hu/oldal/gaal-boglarka_-dorka

Már volt 2 fellépésünk is. Én nagyon izgultam, van még mit tanulnunk. De szerintem annyira nem sikerül t rosszul, a közönségnek tetszett.

Ez a blog arra is jött létre hogy szuper hétköznapokon kívül Dorka tanítását, felmerülő problémákat, eredményeket itt megírjam.

Következő nagy célunk ügyességi 5ös vizsga október 23.án illetve első nyom vizsgája 2es szinten!!

Furtinka Tacskó Mentői írták:

"Csörnöc története:
Csörnöc testvérével együtt került be a kiskunfélegyházi gyepmesteri telepre. Már a kennelől kivéve látszott, hogy karakán, határozott egyéniséggel megáldott tacskókkal állunk szemben, akik a kennel nyitásakor össze is verekedtek. Alig lehetett ıket szétválasztani – így elsı közös utunkat két vizes kutyával a kocsiban tehettük meg.
Ahogy múltak a napok, szépen megnyíltak, s kezdtek elfogadni más kutyákat is – egymás kivételével. Hirdettük ıket, de fiatal koruk ellenére sem volt igazán érdeklıdés. A nyár nagyon reménytelennek tőnt. Aztán jelentkezett egy lány, hogy ı szeretne ideiglenes befogadó lenni és szerencsénkre Csörnöcöt választotta, így megkezdıdhetett a családban való szocializációja. Kiderült, hogy a szálkás szırő tacskó szuka fél a férfiaktól, igazából egy emberhez ragaszkodik igazán, viszont nagyon gyorsan tanul. Szép lassan dolgozta be
magát befogadói szívébe. Mi elveszítettünk egy ideiglenes befogadót és nyertünk egy gazdás kutyát, aki azóta már alapfokú engedelmességi vizsgát is tett. Büszkék vagyunk rá."

ToDo 2009.10.06. 11:04

röviden Totoról...

Toto kutya Biatorbágy és Vidéke Egyesülettől került hozzám 2006 tavaszán. (www.koborka.hu) Első látásra egymásba szerettünk :) Akkor 4 év körül volt. Az első 3 hónapban bebizonyosodott hogy tényleg szökős és nagyon nagyon makacs. De időközben nagyon összenőttünk és bár szegény -az én tudatlanságom miatt- pórázon sétált az első évben gyorsan a család kedvence lett.            

 

 

 

 

 

2006 októberében francia kutya lett belőle és 1 évig kint éltünk. Körbe járta dél Franciaországot, uszott a tengerbe, volt az Avignon-i pápai palotában, kirándult a svájci alpoban. :)

2007 őszén költöztünk haza, munkám során mindig velem lehetett, mindig mindenhova cipeltem, de valahogy az örökbefoadást követő pár "meglépős", "nem hallom hogy a gazdi mit mond" akciójának köszönhetően nem bíztam benne, féltem hogy a pesti élet forgatagában elvesztem, vagy elütik. Mígnem találkoztunk barátnőmmel, Boróval, aki elvitt minket a Népszigeti kutyaiskola (www.kutyasuli.hu) egyik elméleti oktatására, ahol megdöbbentő infokat szereztem magamról, hogy milyen gazdi is vagyok és hogy mennyi mindent nem tudok és mennyi mindent tudhatnék...

Igy kerültünk le a sulira és kezdtünk alapfokú tanfolyamot. Ahol kiderült- számomra, amúgy meg már rég egyérttelmű volt- hogy Toto nagyon is ragaszkodó, esze ágába sincs ott hagyni kis gazdáját. Sőt!! Else mozdult mellőlem, az összes irányítós játékot, helyben maradást, szemkontaktus versenyt megnyertük. :) Egyedül a behívás gyorsaságban maradtunk alul, dehát nem várhatunk el egy majdnem 7 éves tacsitól beagle sebességet!!! :D Az alapfokot követte a középfok. Itt aztán volt küzdelem, de végül 88 pontos ügyességi vizsgát tettünk. A Klub életen pedig megtaláltuk a nekünk való szakágat a nyomkövetést!! Nagyon imádja!! Budakalászon 98 pontos nyom 1es vizsgát tettünk. (k99vizsga.info)

 

 

 

 

 

NAGYON BÜSZKE VAGYOK RÁ!!! Azóta is aktívan nyomozunk, remélem október 23.án sikeresen tesszük le a nyom3as vizsgát.

ToDo 2009.09.30. 11:21

Sziasztok!

Itt hamarosan Toto-ról és Dorkáról olvashattok. Két befogadott szálkás tacsi mindennapjairól. :)